Бъди закрилник на мечките в България!

С всеки изминал ден ние, хората, губим по малко от връзката си с природата. Поставяме в опасност равновесието, което поддържа живота и здравето на нашата планета и всички живи същества, които я населяват.

Никога не е било по-ясно, че нашето бъдеще е неразривно свързано с бъдещето на Земята и всички нейни екосистеми. Независимо дали са далеч от нас – на другия край на света – или в съседство с домовете ни.

И все пак, въпреки времената, в които живеем, точно ние, хората, имаме силата да обърнем тенденцията и да спрем загубата на природа и биоразнообразие.

През ноември 2020 г. от WWF заявихме желанието и готовността си да стартираме научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на конфликта им с хората. Над 2000 българи се отзоваха на нашия апел за помощ и подкрепиха създаването на Спасителния мечешки отряд.

Спасителният мечешки отряд вече е на терен и работи!

опазване на мечките

Как пазим мечките в България?

Ако няма гори, няма да има и мечки. Опазването на местообитанията им от изсичане и унищожаване е от ключово значение. Нашата цел е вековните и истински ценните за биоразнообразието гори да бъдат опазени от човешка намеса.

Стараем се престъпленията в дивата природа – незаконни сечи и бракониерство – да бъдат установявани навреме, а виновните лица да получават адекватни санкции.

Започваме проучвания на мечките там, където има най-голяма опасност за възникване на конфликт. Ще работим заедно с местните общности, за да търсим решения за дългосрочно предотвратяване на тези конфликти. Така и Спасителният мечешки отряд ще може да се отзове бързо и адекватно в случай на необходимост.

месец на земята

Даваме начало на нашия специален Месец на Земята – месец, в който новородените мечета се срещат за първи път с природата навън и плахо пристъпват след майка си, за да научат от нея важни уроци.

Храната през март и април е все още оскъдна. Майката мечка е изтощена и гладна след зимния си сън. Трябва да се погрижи за себе си, за да е в състояние да отгледа и децата си. Тя е всеотдайна майка и остава с тях най-малко 2 години.

Помогни на WWF да изпълнява мисията си – да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата.

Бъди закрилник на мечките в България и ни помагай да направим така, че и мечки, и хора да живеят добре – без страх, без опасност за живота, щастливи в отглеждането на следващото поколение.

как да станете закрилник?

Вярваме, че заедно с вас ще подарим истинска грижа на мечките за години напред!

Лесно е да станеш закрилник на мечка!

Избери вид и сума на дарението

Въведи име и имейл за своя сертификат за дарение

Избери удобен начин за плащане

В Месеца на Земята ще има и пролетен подарък за всеки закрилник на мечка, чието дарение достигне минимум 70 лв.* – колекционерското плюшено мече на WWF.

*Дарението може да се плати наведнъж или под формата на месечни дарения до достигане на минималната сума.

Медийни партньори

Компании, посланици на WWF

последвай ни

02 808 20 64
Телефонна линия за дарители:
в работни дни от 09:00 до 18:00 ч.
email: kampania@spasetedivatapriroda.bg


МИСИЯ
Да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата.

Банкова сметка
УниКредит Булбанк, клон Хан Крум
BIC: UNCRBGSF, IBAN: BG58 UNCR 7000 1516 4655 98
Титуляр: ВВФ-Световен фонд за дивата природа
Основание за плащане: Дарение за работата на WWF
и имейл за контакт